Craniosacralis terápia

Fejlesztés jellemzői

 • Egyéni
 • Típus: Alternatív terápiák
 • Forma: egyéni
 • Milyen problémára: Éretlen mozgás, koordináció, Idegrendszeri éretlenség, Megkésett beszédfejlődés, Magatartás- és szociális zavarok (F91-92), Diszlexia (F81.0), Diszgráfia (F81.1), Diszkalkulia (F81.2), Iskolai képességek kevert zavara (F81.3), Kevert specifikus fejlődési zavar (F83), Szenzoros integrációs zavar, Beszédészlelési és beszédmegértési zavar (F80.9), Gyermekkori autizmus (autismus infantilis), Nem meghatározott pervazív zavar (F88), Autizmus (F84), Megkésett mozgásfejlődés, eltérő fejlődés, Figyelem és koncentrációs zavar
 • Hány éves kortól: 2-5, 5-7, 7-9, 9-12
 • Fejlesztési napok:

Fejlesztő összesített értékelése

12 000 Ft
áraink bruttó árak

A Craniosacralis terápia egy világszerte ismert és elterjedt alternatív gyógymód. Sikere elsősorban abban rejlik, hogy alkalmazási területe rendkívül széles skálán mozog, szinte bármilyen esetben biztonsággal és nagy hatékonysággal alkalmazható. 
A módszer elnevezése a koponya (cranium) és a keresztcsont (sacrum) latin neveiből ered. Ezek a szervek alkotják a központi idegrendszer két végpontját, melyet a gerinccsatorna köt össze. 
A központi idegrendszer minden szervünkkel összeköttetésben áll, és hatással van azok működésére. Itt kering az agyi-gerincvelői folyadék, melynek kitapintható ritmusa van (craniosacralis ritmus), így ez a szervezet harmadik ritmusát képezi a szív- és a légzésritmus mellett. Testünk harmonikus működéséhez szükséges, hogy az agyi-gerincvelői folyadék akadálytalanul áramolhasson a rendszerben. Ha a szervezetet valamilyen fizikai, vagy lelki trauma éri (legyen az születéskori esemény, baleset, stressz), szöveti feszültségek, ún. blokkok alakulhatnak ki a rendszerben. Ezek meggátolják a folyadék szabad áramlását, ami akár krónikus betegségek kialakulásához is vezethet, hiszen a craniosacralis rendszer tárolja ezeket a blokkokat, akár évtizedeken keresztül is. Ezek feloldásában segít a craniosacrális terápia a szöveti feszültségek oldásával, valamint a koponya-, és keresztcsonti kóros mikromozgások korrigálásával annak érdekében, hogy a szervezet öngyógyító rendszere ismét hatékonyan működhessen.
A terápia során tehát az idegrendszer élettani környezetét stimuláljuk mikromanipulációval, amely a koponyacsontok mikromozgásainak korrigálásán alapul. Ezért akár önállóan, akár szenzoros integrációs zavarra szakosodott terapeutával (INPP, TSMT, Alapozó terápia stb.) együttműködve nagy segítséget tudunk nyújtani gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Általánosan javítja az életminőséget és segít konkrét betegségek, problémák kezelésében is. Serkenti a szervezet természetes öngyógyító folyamatait. 

 

A következő problémákon segíthet:

 •      Motoros koordináció zavara
 •      Hiperaktivitás, viselkedésproblémák (ADHD)
 •      Dyslexia, dyscalculia
 •      Autizmus, epilepszia, központi idegrendszeri sérülés (CP)
 •      Stressz, feszültség, alvászavarok, hangulatingadozások
 •      Krónikus fáradtság, kimerültség
 •      Pszichés problémák, pánikbetegség, depresszió
 •      Fejfájás, migrén, szédülés
 •      Tinnitus, egyéb fül-orr-gégészeti problémák
 •      Gerincbántalmak, krónikus nyak-hát-derékfájdalom, lumbágó, isiász, ostorcsapás sérülés
 •      Állkapocsízületi és fogászati problémák, fogcsikorgatás, állkapocs „kattogása”
 •      Asztma, krónikus hörghurut, idült arcüreggyulladás, arctáji fájdalmak
 •      Kancsalság
 •      Orthopédiai- és gerincproblémák, scoliosis (gerincferdülés), sportsérülések
 •      Baleseti koponya-, agyi-és gerincvelői sérülések, balesetek utáni rehabilitáció
 •      Műtét utáni működési zavarok, baleseti sokk
 •      Szív-és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás
 •      Emésztési gondok, bélgyulladások, szaglás és ízlelés zavara
 •      Hormonális problémák, menstruációs panaszok
 •      Terhesség alatti és utáni problémák, szülési trauma
 •      Csecsemőkori zavarok (pl. szopási nehézségek, alvásproblémák, gyomorkapu szűkület, kólika, kancsalság stb.)
 •      Nagyon jó eredmények érhetőek el a diabetes kezelésében is.

 

Mindezekkel szemben ellenjavallatként csupán azok a problémák szerepelnek, melyek esetében az intracranialis (koponyaűri) nyomás változása veszélyes lehet. Ilyen lehet például akut agyvérzés, koponya v. csigolyasérülés akut fázisa, akut agyhártyagyulladás, nyúltagyi hernia (sérv), akut medencetörés, Arnold-Chiari szindróma, agykoponya és agyfolyadék nyomászavarai esetén (vízfejűség), friss, nem kivizsgált és kezelt értágulat (aneurizma), súlyos vérzési zavarok, melyeket érinthet az agynyomás finom változása.)

 

Hogyan zajlik egy kezelés?
A craniosacralis kezelés alatt a páciens egy kezelőágyon fekszik ruhában, kényelmes, nyugodt, barátságos környezetben. A kezelés elején a szakember 5 grammos nyomással ráhelyezi a kezét a páciens testének egyes pontjaira, majd megkeresi a problémák forrásának, a tünetek, panaszok okának helyét a testben. Ezt követően leginkább a koponyán, a keresztcsonton és a test kötőszövetes rendszerén végez finom mikromanipulációt; rendkívül apró és gyengéd mozdulatokkal korrigálja a koponyacsontok mikromozgásait, meghatározza, majd elhárítja a kötőszövetek szabad mozgásának, az agyi-gerincvelői folyadék szabad áramlásának akadályait, hatást gyakorolva ezzel a test minden részére, szervére, rendszerére.
Egy kezelés kb. 50 perc, gyerekeknél - életkortól, problémától függően - kevesebb is lehet.  Az első alkalom - a részletes anamnézisfelvétel és szakmai tanácsadás végett - megközelítőleg 1,5 órát vesz igénybe.

 

A Craniosacralis terápia megélése teljesen szubjektív.
A terápia során alkalmazott érintés gyengéd, de ugyanakkor határozott és megnyugtató. A páciensek többsége mély ellazultságról, könnyedségről és nyugalomról számol be, amely átjárja az egész személyt, még hosszú idővel a kezelés után is.
Ez az erős relaxációs érzet egyesek számára egy alvásszerű állapotot eredményez, vagy akár álomba is merülnek tőle, míg mások különböző megtapasztalásokban részesülnek, pl. kellemes forróságot vagy csillapító hűvösséget, lüktetést, bizsergést élnek át. A craniosacralis kezelések némelyek számára erőteljes, meghatározó élményt nyújtanak, míg másoknak - különösen az első kezelés - szinte eseménytelen, mégis jobban érzik magukat utána.
A terápia hatása természetesen nem ér véget a kezeléssel. A szinte azonnali stresszszint-csökkenés, a mély ellazultság és nyugalom érzése mellett további változások tapasztalhatók, ahogy telnek a napok. Ezeket a gyógyulási folyamatokat a páciensek egy ún. Tünetnaplóba jegyezhetik fel, megkönnyítve így a változások felismerését és nyomon követését. 

 

Hány kezelésre van szükség?
A Craniosacralis terápiában nincs előírt kezelés-szám. A kezelések száma és gyakorisága egyénfüggő; befolyásolja a páciens problémája, annak tünetei, a tünetek fennállásának ideje, a páciens szervezetének reakciókészsége, önkorrekciós képessége és még sok egyéb tényező.
Általánosságban elmondható, hogy 3-7 kezelés jelentős hatást gyakorol a legtöbb ember egészségére, de sok esetben akár egyetlen kezelés is drasztikus eredményt hoz. A páciensek többsége rendszeresen, heti 1 alkalommal jár terápiára a teljes gyógyulás eléréséig, majd negyedévente visszatér egy ún. fenntartó kezelésre, melynek célja a prevenció és az elért megfelelő egészségi állapot fenntartása. Krónikus betegségek esetén szükség lehet hosszú távú terápiára.

Első alkalom (90 perc) 14.000 Ft
2. alkalomtól (60 perc) 12.000 Ft