ADHDs szülői tréning

Budapest
1146 Budapest, Bethesda utca 3.

Fejlesztés jellemzői

 • Egyéni
 • Ingyenes / állami
 • Típus: Szülői képzések, pár és családterápiák
 • Forma: Közepes csoportos (6 -12 fő)
 • Milyen problémára: Magatartás- és szociális zavarok (F91-92)
 • Hány éves kortól: 18 felett
 • Fejlesztési napok:

Fejlesztő összesített értékelése

0 Ft
áraink bruttó árak

ADHD AMBULANCIA | BETHESDA GYERMEKKÓRHÁZ

KÖZPONTI TELEFON

+36-1-422-2731

ELÉRHETŐSÉG

ADHD Centrum (Bethesda u. 8.)

email: 

Vezető:  gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter főorvos

Centrumunk a figyelemhiányos és/vagy hiperaktív gyermekek gyógyításával foglalkozik. Ugyancsak kezeljük a korán fel nem ismert, ezért kezeletlen ADHD-hoz társuló szövődményes állapotokat, illetőleg, a jelenség természete miatt gyakran társuló egyéb rendellenességek pl. Asperger-szindróma, illetve az autizmus spektrum, valamint a részképesség-zavarok, az alvászavar jelenségeit is, ha azok gyanúja az ADHD mellett felvetődik. A diagnosztikus és terápiás lehetőségeinket meghaladó vagy azon kívül eső nehézségekkel küzdő gyerekeket a megfelelő ellátóhelyre irányítjuk.
 

HOGYAN LEHET BEJELENTKEZNI CENTRUMUNKBA?

A fent megjelölt telefonszámon hétfőn, szerdán, csütörtökön délelőtt 9 és 11 óra között Cserteg Dóra, vagy Németh Zsófia fogadja hívásaikat, náluk lehet a várólistánkra feliratkozni. Az email címünkön is  kapcsolatba tudnak lépni velük. Az esedékes vizsgálat időpontját ők jelzik majd Önök felé.

MILYEN KORÚ GYEREKEKET FOGADUNK?

18 éves korig fogadjuk a jelentkezőket. 4 éves korig azonban nagy valószínűséggel tovább irányítjuk őket a .

HONNAN FOGADUNK GYEREKEKET, KAMASZOKAT?

Az ellátási kötelezettségünk szerint a Bethesda Kórház ellátási területéről, illetve az egész országból. A távolságok miatt azonban érdemes megfontolni, hogy nincs-e a lakóhelyhez közelebb eső ellátóhely.

KELL-E BEUTALÓ?

Igen. Beutalót kérünk a háziorvostól, vagy a körzeti gyermekorvostól, vagy a kivizsgálást javasló egyéb szakorvostól. Kérjük, a korábbi vizsgálatok, vélemények dokumentációját is hozzák el, pl. osztályfőnöktől, pedagógiai szakszolgálattól, vagy  pszichológustól származó véleményeket is.

MI AZ ELLÁTÁS MENETE?

A diagnosztikus folyamat általában 2-3, egyenként 1-1.5 órás találkozásból áll. Mindegyik vizsgálatra a koordinátor egyeztet időpontot a szülővel.
Kiindulásként egy kb. 60-90 perces alapvizsgálat (alapozó interjú) során áttekintjük a korai fejlődést, a közösségbe  kerülés, szocializáció valamint az oktatási intézményekbe lépés történetét, stb.
Ebben legtöbbet az édesanyák tudnak segíteni, mert pl. a terhesség és a születés körülményeiről ők tudnak a leginkább tájékoztatást adni és ezek az információk diagnosztikus értékűek. Az első interjúhoz adott esetben elegendő lehet a szülő, az édesanya jelenléte. Ezen az első találkozáson feltehetően jelen lesz az esetgazdájuk is, az a mentálhigiénés szakember, akinek fontos feladata lesz az orvosi, illetve a gyógypedagógiai, pszichológiai találkozások között a nehézségekkel küszködő gyermek ill. család kísérése, támogatása, az ellátás diagnosztikus fázisában ugyanúgy, mint a terápiás folyamatban.
A diagnózis folyamatának két másik külön lépcsője a szűrő célzatú gyógypedagógiai-pszichológiai vizsgálat, valamint a gyermekpszichiátriai megfigyelés, melyekre már a gyermekkel együtt várjuk a kísérő szülőket. Az esetlegesen szükségessé váló további pszichológiai vizsgálatokról, tesztek felvételéről a szakorvos rendelkezik.
Az összes szükséges információ birtokában végül visszajelzést adunk arról, hogyan látjuk a nehézségeket, amelyekkel hozzánk fordultak, illetve terápiás javaslatokkal állunk elő, amelyekből közös megegyezés után, terápiás terv születik.
A további ellátás menete, a találkozások gyakorisága és tartalma attól függ, hogy sor került-e gyógyszeres terápiára, vagy sem. Mindkét esetben a további segítségadás módjairól a szakorvos ad felvilágosítást, aki a szülőkkel és lehetőség szerint a gyermekkel is megbeszélt terápiás tervet továbbítja a szakmai közösség többi tagjához.
A 3-6 havonta - gyógyszeres terápia esetén kezdetben gyakrabban - várható orvosi kontroll vizsgálatok, illetve az esetgazdákkal való kapcsolattartás ügyében továbbra is a koordinátor Molnár Gabriella, vagy helyettese Német Zsófia lesz segítségükre.

Területen kívüli ellátás:
 

Az ambulanciánkon a gyermekek kivizsgálást, diagnosztikáját és terápiás beállítását végezzük. Ezt követően azokat, akik a területi ellátási kötelezettségünkön kívül esnek, a lakhelyük szerinti ellátóhoz irányítjuk vissza. A későbbiek során indokolt esetben, pl. jelentős állapotromlás vagy megoldatlan problémák esetén konzíliumot feléjük (előzetes egyeztetés követően) vállalunk.

 

SZÜLŐI TÁMOGATÓ CSOPORTOK:

Azoknak a szülőknek, akik úgy érzik, hogy:

 • problémás gyermekük miatt túl sok kritikát kell elviselniük a környezetüktől,
 • akár a nagyobb család sem érti meg őket,
 • a hétköznapok túlságosan is küzdelmesek,
 • sok energiába kerül és tartós nehézségekbe ütközik akár egy reggeli iskolába, munkába indulás is,
 • úgy érzik, nincsenek eszközeik sajátos problémáik megoldására,
 • szívesen kérnének életvezetési tanácsokat a témában jártas szakemberektől,
 • vagy érdekli őket más, hasonló cipőben járó szülők tapasztalata,
 • párjukkal gyakran összekülönböznek a számukra is sokszor váratlan, bonyolult helyzetek megoldásán és azok eredményén,
 • egyre gyakrabban érzik úgy, hogy kifogytak az ötletekből,
 • gyakran úgy érzik  „nem bírják tovább cérnával…”,
 • ötletekre, praktikus tanácsokra vágynak,
 • szeretnék megőrizni párkapcsolatukat

folyamatosan indítunk támogató szülő csoportokat. A szülő csoportok koordinátora és szervezője Sorompóné Fléger Ildikó. Bejelentkezni ezen az email címen lehet: